Welcome to Ex- act KM   Click to listen highlighted text! Welcome to Ex- act KM Powered By GSpeech

Manuela Wibier

Mijn naam is Manuela Wibier, bij de publicatie van dit blad al weer 55 jaren oud. In augustus 1994 ben ik als adelborst begonnen op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), het tweede jaar waarin vrouwen in de officiersopleiding zaten. Dit betekende dat er nog veel nieuw was en dat niet alles even gemakkelijk verliep. Na drie jaar werd ik tot officier benoemd en kon ik voor mijn Praktische Bedrijfsintroductie (PBI) ofwel takenboek naar Hr.Ms. Callenburgh. Ik had een verlengde PBI, dus ruim anderhalf jaar. Na zo’n 10 maanden werd ik overgeplaatst naar Hr.Ms. Tromp. Er zouden 36 meiden aan boord komen, echter niet in de negen maanden dat ik er geplaatst was. Maar het was wel een leuke tijd. Door deze plaatsing heb ik wel tweemaal de “Flag Officer Sea Training” (FOST) in Weymouth mogen doen. Eerst met Hr.Ms. Callenburgh en toen met Hr.Ms. Tromp. Daarna nog een paar maandjes Mijnendienst en weer terug voor mijn vierde en vijfde jaar op het KIM.

Een interessante tijd, met het einde van de Koude Oorlog en het vallen van de Muur, bij de studierichting internationale veiligheidvraagstukken. Het eindigde met de bezetting van Koeweit. Ik was geplaatst op een van de fregatten die, die kant uit zouden gaan, maar één vrouwelijke officier kon niet volgens de commandant. Enfin, na wat gedoe werd ik als ondergeschikt Hoofd Logistieke Dienst (OGHLD) op Hr.Ms. Zuiderkruis geplaatst en die vertrok ook richting de Perzische Golf. Ik wilde altijd graag naar de fregatten, maar stiekem was dit toch wel de bijzonderste tijd aan boord! En tijdens de Golfoorlog was er ook voldoende te doen, dankzij de dames van de verbindingsdienst die zorg draagden dat we bekend werden via de lamp- en vlaggenseinen.

Bij terugkeer werd ik na de verlofperiode weer overgeplaatst naar een drietal in onderhoud liggende fregatten om daarna op Marinekazerne Willemsoord terecht te komen, eerst als Voedingsofficier en daarna als Toko-officier. Maar er kwam een bijzondere functie voorbij: analist bij de afdeling Inlichtingen en Veiligheid in Den Haag; als kennis werd mijn afstudeerrichting gevraagd. En daar ging ik. Deze afdeling was dus toen net omgedoopt tot MID/KM (Militaire inlichtingendienst/Koninklijke Marine, de oude MARID). Na ruim twee jaar werd ik aangewezen voor de Midden Management Opleiding. In die periode kreeg ik ook mijn volgende plaatsing te horen: het Korps Mariniers, 2MARNSBAT in Doorn, maar dat veranderde al gauw in de uitzending naar Haïti, wederom als enige vrouw. Haïti was een vredesmissie met toch wel wat lastige zaken en het heeft wel even geduurd voordat ik dat verwerkt had. Na terugkeer werd ik eerst bij de Onderzeedienst geplaatst en daar was ik als “Taris” (officier van administratie) verantwoordelijk voor het afmeren van zo’n kachelpijp! Maar goed, ik raakte overspannen (nu zouden we dat aan de uitzending wijten) en in die periode bleek ik ook lichamelijk het een en ander te mankeren hetgeen resulteerde in een behoorlijke medische ingreep. Ik kon daarna aan de slag bij de Mijnendienst. Maar ondertussen was het bij mij gaan kriebelen, wilde ik in dienst blijven of was het toch de burgermaatschappij? Tijdens de plaatsing in Den Haag, kon ik gewoon naar de schouwburg, verlof opnemen en etc wanneer het mij paste. Op de Mijnendienst heb ik aangegeven dat ik de dienst uitwilde.

Er volgde een korte periode bij de Commandant der Zeemacht Nederland afdeling Materieel alvorens ik in Haarlem bij Rijkswaterstaat als afdelingshoofd kon beginnen. De afdeling was een groot bedrijfsbureau voor diverse afdelingen en een behoorlijke puinhoop; heerlijk om dat recht te mogen trekken. Maar ja, als dat dan een tijdje loopt…. Ik ging wel om me heen kijken: interne controle leek me wel wat. Maar eerst kwam daar de bouwfraude en kon ik helpen die directie weer op de been te krijgen. In deze periode heb ik van Rijkswaterstaat de mogelijkheid gekregen mijn doctoraal Krijgswetenschappen te halen aan de Universiteit van Amsterdam. Gelukkig kwam ik toch bij interne controle terecht, heb daarvoor ook nog de “Operational Auditing-opleiding" gedaan en dat was erg leuk: overal in Noord-Holland rondkijken. Maar Waterstaat veranderde en de aansturing van projecten werd door IPM-teams (Integrale Projectmanagment Teams) gedaan. Ik liet blijken de rol van manager projectbeheersing - verantwoordelijk voor geld, planning en risico’s (en nog veel meer) - wel te zien zitten en een paar weken later kreeg ik drie grote projecten onder mijn hoede. Tien jaar lang verschillende projecten, groot en klein, naar de dienst in Utrecht gegaan (kreeg voor hetzelfde werk een stuk beter betaald). Maar ja, daar was ik weer: ik wilde wéér wat anders. Ik was ondertussen al in aanraking gekomen met de manier van contractbeheersing die we aan het ontwikkeld worden, t.w. Systeem gericht contractbeheersing (SCB), ofwel risico stuurde audits bij opdrachtnummer, gericht op de kwaliteit. Hiervoor de opleiding “Lead-Auditor” bij Lloyds gehaald. Nu heb ik wel mijn plekkie hoor, reis over het hele land, en vermaak me enorm.
En tussendoor word ik ook nog eens uitgeleend aan het Rijksvastgoedbedrijf om daar te helpen met SCB en word ik met enige regelmaat gevraagd voor diverse projecten om de mensen “risico-minded” te maken en het is dan erg leuk dat ik naar de vaak militaire projecten mag, maar helaas nog geen Marine! Sinds ruim drie jaar ben ik naast mijn werk vrijwilliger bij het Veteranen Instituut als veteraan in de klas en dat geeft een enorme voldoening, plus de contacten met de diverse veteranen. Ja, nog wat over mij, ik woon in Hoofddorp, vrijgezel, houd van reizen, lezen, patchwork en quilten. Ik hoop een mooie tijd te hebben bij het bestuur van Ex-Act KM in de functie van Vicevoorzitter, ook als contactpersoon voor Veteranenzaken de vereniging ten dienste te zijn.
Manuela Wibier

 

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Volg ons:

Contactblad

Sluitingsdata copy Contactblad:

2021

Voor blad nr 4 - 2021/december:
6 oktober 2021

2022

Voor blad nr 1 - 2022/maart
12 januari 2022

Voor blad nr 2 - 2022/juni
13 april 2022

Voor blad nr 3 - 2022/september
6 juli 2022

Voor blad nr 4 - 2022/december
12 oktober 2022

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech