Welcome to Ex- act KM   Click to listen highlighted text! Welcome to Ex- act KM Powered By GSpeech

boquet Germaine Deddes-Cortenraad 21 september 1920 - 21 april 2020

Op bijna 100-jarige leeftijd hebben wij afscheid moeten nemen van Germaine Deddes-Cortenraad, oprichtster en erelid van de vereniging van ex- en actief dienende vrouwelijke militairen der Koninklijke Marine.

De Marva wierf aan het eind van de Tweede Wereld Oorlog met de leuze: “Maak een man vrij voor de vloot. Kom bij de Marva”. Dit sprak Germaine aan en zij besloot te solliciteren. Op 29 mei 1945 werd zij aangenomen als Marva schrijver. In de loop van 1945 tot 1971 doorliep zij tal van functies en werkte op tal van plaatsen: Amsterdam, Den Haag, Den Helder, Fonteainebleau en Parijs.

Haar laatste functie was Chef-Marva in Den Haag. Alle marva’s die in die periode de dienst verlieten hadden als laatste punt op hun uit-rouleerbriefje staan: melden bij de chef-marva, Hoofdofficier MARVA 2 P. Cortenaad (overste).

Voor zo’n gesprek nam zij alle tijd en er werd heel open gesproken over je diensttijd en ook expliciet geïnformeerd of er in jouw ogen iets niet goed gegaan was. Zij bood een luisterend oor en gaf ook ruiterlijk toe als het inderdaad beter had gekund.

Tijdens de viering van het 25 jarig bestaan van de Marine Vrouwenafdeling werd een herinneringsboekje uitgereikt, met daarin toegevoegd een formulier met een vragenlijst om te polsen of er belangstelling was voor een eventueel op te richten vereniging. Hierop kwamen zoveel positieve reacties dat het resultaat was dat op 8 oktober 1970, tijdens een bijeenkomst op de Violenweg 2 in Den Haag (toenmalige longroom van de Officieren-Marva) de vereniging een feit was.

Tijdens haar plaatsing bij SHAPE werd zij uitgenodigd voor een lunch in het personeels-restaurant. Een zogenaamde “all-ranks” locatie, waar alle rangen samen waren. Iets wat in Nederland ongekend was. Zij werd getroffen door de hartelijke, vriendelijke sfeer die daar heerste. “Dat moet bij ons toch ook kunnen”, heeft zij gedacht. En zo geschiedde dat Germaine zich er hard voor heeft gemaakt dat de vereniging een “all-ranks” vereniging werd. Daar heeft zij veel harde noten voor moeten kraken. Het was voor menigeen een cultuur shock.

Tot het laatste toe heeft zij meegeleefd en zich op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de vereniging. Zij was juist degene die het bestuur erop wees dat je niet eeuwig op de oude manier door kon gaan en gaf haar goedkeuring aan de veranderingen die het bestuur voor ogen stond.

Germaine heeft, zo lang haar gezondheid het toeliet, alle bijeenkomsten van de regio Limburg en de algemene ledenvergaderingen bijgewoond. De laatste paar jaar ging dat niet meer, eerst liet zij zich nog brengen door een familielid of zij reed mee met een van de leden uit de regio Limburg. Tot ook dat te zwaar werd voor haar. Maar zij liet nooit zo maar verstek gaan. Het bestuur ontving altijd een met de hand geschreven brief van haar om iedereen een fijne, vruchtbare vergadering toe te wensen.

Haar laatste wens was om in alle rust te sterven en haar heengaan pas na haar uitvaart bekend te maken. Uiteraard is dat door ons gerespecteerd.

Wij herinneren ons Germaine als die kleine sterke vrouw. Zij stond altijd voor iedereen klaar. Het motto “Semper Adjutans” was haar op het lijf geschreven.

Sandra Hessing-Klaassen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Volg ons:

Contactblad

Sluitingsdata copy Contactblad:

Voor blad nr 3 - 2020 /september:
15 juli 2020

Voor blad nr 4 - 2020 /december:
21 oktober 2020

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech