Welcome to Ex- act KM   Click to listen highlighted text! Welcome to Ex- act KM Powered By GSpeech

Parachutesprong voor goed doel.

Marva parasprong k APELDOORN – De 92-jarige veteraan Nelly Singerling uit Wijk aan Zee springt op zaterdag 12 september rond 11.30 uur met een parachute uit een vliegtuig. De oud-Marva maakt deze tandemsprong om geld in te zamelen voor een PTSS-hulphond die getraumatiseerde veteranen hun vrijheid terug geeft.

Singerling is in deze coronatijd wel in voor een verzetje. “Het is door de beperkingen van het coronavirus zo’n dooie boel. Dit kan niet en daar kun je niet heen: ik vind het maar niks”, vertelt de 92-jarige. “Ik wil graag iets bijzonders doen en nog eens die enorme vrijheid van zo’n sprong beleven.” Singerling maakte in haar tijd bij de marine negentien zelfstandige parachutesprongen en was in 1958 Nederlands kampioene paraspringen.

Met haar parachutesprong doet Singerling mee aan de Walk4Veterans, een sponsorloop om geld in te zamelen voor het trainen en plaatsen van een veteranenhond. Naast wandelen of hardlopen kunnen deelnemers deelnemen in de categorie ‘Special Forces’, waarbij ze zelf bepalen met welke activiteit ze meedoen.

“Nelly belde ons op met de vraag of ze in die categorie ook een parachutesprong kon maken. En dat vonden we een geweldig idee”, vertelt Lisette van Gemert van stichting Hulp voor Helden, die de Walk4Veterans organiseert. “Parachute Groep Holland, een civiele club van parachutisten waarin ook veel veteranen deelnemen, wil de tandemsprong graag verzorgen, mits Nelly die dag in goede gezondheid is.” Singerling begon haar militaire loopbaan in 1947 als 18-jarige ‘marva’ (marine vrouwenafdeling). Ze leerde telexberichten coderen en werd in 1948 uitgezonden naar het toenmalig Nederlands-Indië. “Mijn vriendje was marinier en werd daarheen gestuurd, dus ging ik maar mee”, vertelt ze. “Eerst met de Willem Ruys naar Batavia en later met een Dakota naar Surabaja.”

Met haar deelname hoopt Singerling veteranen met een posttraumatische stressstoornis een hart onder de riem te steken door een hulphond te financieren. Een PTSS-hulphond geeft een veteraan zijn vrijheid terug. De hond herkent bijvoorbeeld de eerste signalen van een herbeleving of nachtmerrie en maakt zijn baas wakker.”

Wie Singerling wil steunen in het behalen van haar doel, kan dat doen via www.walk4veterans.nl/doneer

Mevr Singerling zal vrijdag 11 september om 17.00 uur te gast zijn bij Max vandaag op NPO1.

tegeltje

Kalender

Volg ons:

Contactblad

Sluitingsdata copy Contactblad:

Voor blad nr 4 - 2020 /december:
21 oktober 2020

 

2021

Voor blad nr 1 - 2021 /maart:
13 januari 2021

Voor blad nr 2 - 2021/juni:
14 april 2021

Voor blad nr 3 - 2021/september:
7 juli 2021

Voor blad nr 4 - 2021/december:
6 oktober 2021

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech